Burger wołowy w chrupiącej bułce z sałatą

Składniki:

  • 300 g mięsa wołowego (karkówka, łopatka, rostbef i pręga w różnych proporcjach)
  • 2 cebule
  • Kilka ząbków czosnku
  • 1 jajko lub kromka białego pieczywa namoczona w mleku (opcjonalnie)
  • Chrupkie pieczywo
  • Sos BBQ Salonu Smaków
  • Ulubione dodatki

Mielimy nasze mięso, dodajemy pieprz, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i kilka startych ząbków czosnku. Nie dodawajmy zbyt dużo przypraw, by wołowina zachowała swój niepowtarzalny smak. Dla poprawienia spójności mięsa warto dodać jedno całe jako, lub namoczoną w mleku kromkę chleba. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy burgery. Solimy i smażymy na patelni lub grillu po kilka minut z obu stron.

Wybieramy pieczywo: chrupiące, dobrze czujące się w piecu, trzymające całość zwartą i przede wszystkim pyszne. Proponujemy bułkę ziemniaczaną, która nada się wyśmienicie i odda majestat temu prostemu daniu. Kroimy dużą bułę na pół i przypiekamy starannie, aż poczujemy zapach towarzyszący pieczeniu chleba. Po wyjęciu z pieca smarujemy sosem bbq i kładziemy ulubione dodatki.

Składamy burgera. Gorące pieczywo, pokrojone warzywa, sos bbq i wreszcie usmażony kotlet z roztopionym żółtym serem, układamy wjedną całośc i przebijamy burgera wykałaczką, by scalić wszystkie składniki. Gotowe!