Deser bezowy

Składniki:

  • Białko z 4 jajek
  • 200 g cukru
  • Świeże owoce
  • Konfitura malinowa Salonu Smaków
  • Mały kubek śmietany
  • Laska wanilii
  • Cukier puder
  • Kilka kawałków gorzkiej czekolady
  • Kilka ulubionych orzechów

Na początku pieczemy bezę : białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Potem stopniowy dodajemy cukier, cały czas ubijając. Gdy białka są dobrze ubite, a cukier się rozpuści, przekładamy masę do szprycy z ozdobną końcówką (lub do worka do mrożenia z obciętym jednym końcem). Wyciskamy bezy dowolnych kształtów na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstęp między nimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 110 c przez 60-100 min.

Do miski rozkruszamy upieczoną bezę i dodajemy Świeże owoce, a także trochę konfitury. Do tego deseru pasuje większość owoców. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru pudru i wanilii. Śmietanę przekładamy do bezy z owocami, dorzucamy kilka kawałków rozkruszonej czekolady i kilka orzechów. Całość mieszamy dużą łyżką i wykładamy na zmrożone talerze.