Grillowane warzywa

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • oliwa ziołowa z czosnkiem Salonu Smaków
  • Wędzona sól, pieprz
  • Kilka gałązek tymianku i rozmarynu
  • Kilka ząbków czosnku w łupinach
  • 5-7 pieczarek
  • Masło klarowane
  • Kieliszek białego wina

Kroimy w grube plastry cukinię, bakłażana i czerwoną paprykę ( pasuje także batat i marchewka). Warzywa kropimy oliwą, tak aby na zewnątrz były fajnie opalone, a w środku chrupiące i surowe. Przysmażamy ze wszystkich stron na bardzo gorącym grillu. Wykładamy na metalowe, płaskie naczynie. Doprawiamy wędzoną solą i pieprzem, dodajemy kilka gałązek tymianku i rozmarynu i lekko rozgnieciony czosnek. Obtaczamy je raz jeszcze w oliwie i wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 120 c. na 20 min.

Pieczarki przygotowujemy osobno: podsmażamy je na maśle klarowanym z odrobiną czosnku i białego wina.

Kiedy warzywa będą leciutko twarde i chrupiące, mieszamy je z pieczarkami i podajemy gorące. Wyśmienite do każdego dania.