Grillowany kozi ser na ziołowej grzance z pastą z pieczonego buraka

Składniki:

  • kilka buraków
  • garść roszponki
  • łyżka miodu lipowego Salonu Smaków
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 główka czosnku
  • garść uprażonych ziaren słonecznika
  • garść parmezanu
  • odrobina świeżego tymianku
  • kilka łyżek oliwy
  • białe pieczywo
  • rolada z koziego sera
  • garść orzeszków pini
  • oliwa ziołowa Salonu Smaków

Kilka buraków o podobnej wielkości układamy na blasze, oblewamy miodem, dodajemy gałązki rozmarynu, tymianku i pokrojoną na pół główkę czosnku w łupinie. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do pieca rozgrzanego do temp 160 st na ok 2 godz. Po upieczeniu buraki obieramy i blendujemy z garścią uprażonego słonecznika, garścią parmezanu, odrobiną świeżego tymianku i kilkoma łyżkami oliwy.

Z dobrej jakości białego pieczywa wycinamy kółka o średnicy podobnej do naszego sera koziego, smarujemy oliwą ziołową i pieczemy do momentu, aż nasze grzanki będą chrupiące. Roladę z koziego sera kroimy w grube plastry 1,5 cm i układamy na chlebie. Wkładamy do pieca, pieczemy na złoto. Roszponkę mieszamy z pastą z buraka, wykładamy na talerz, na to kozi ser, oblewamy łyżką miodu i obsypujemy garstką prażonych orzechów pinii.