Krewetki z czosnkiem, chilli, podpalane brandy, na grzance z czerwonym Pesto i sałatą

Składniki:

  • 10 krewetek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Kilka ostrych papryczek
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kieliszka brandy
  • 50 g masła
  • 1 garść natki pietruszki
  • Sok z ćwiartki cytryny
  • Sól morska
  • Bagietka
  • Ulubiona sałata z winegret

Pesto

  • Poł kg suszonych pomidorów
  • 1 garść uprażonych orzechów pinii
  • Kilka ząbków czosnku
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 garść tartego parmezanu
  • 1 szklanka oliwy z ziołami Salonu Smaków

Krewetki obieramy z pancerzy, nacinamy i wyjmujemy układ pokarmowy i odkładamy na bok. Przygotowujemy czarowne Pesto. Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu albo po prostu blendujemy.

Dobieramy ulubione pieczywo, Smarujemy czerwonym pesto i pieczemy w piecu do momentu, aż będzie chrupiące.

Na mocną rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła klarowanego i krewetki, po chwili dodajemy: pokrojone ostre papryczki i talarki z 2 ząbków czosnku. Smażymy chwilę, aby nie przypalić czosnku. Następnie wlewamy brandy, podpalamy, zdejmujemy z gazu i dodajemy zimne masło, posiekaną natkę pietruszki, sól, sok z cytryny. Masło powinno się rozpuścić tworząc kremowy sos. Na chrupiącą krewetkę układamy krewetki, polewamy sosem, serwujemy z sałatą winegret.