Łosoś marynowany w imbirze, chilli z orientalną sałatką z fenkułu i sosem mango

Składniki:

  • 1 łosoś
  • Wędzona sól
  • Masło klarowane

Marynata

  • Kilka papryczek chilli
  • Kilka limonek
  • 50 g świeżego imbiru
  • 1 szklanka oleju z pestek słonecznika Salonu Smaków
  • Odrobina oleju sezamowego

Sos mango

  • Pół kostki masła
  • 300 g puree z mango
  • Pół papryczki chilli
  • 10 g imbiru
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 łodyga trawy cytrynowej

Sałatka

  • 1 fenkuł
  • 1 zielony ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • Odrobina Świeżego imbiru
  • Garstka ziaren czarnuszki
  • Kilka łyżek oleju z siemia lnianego Salonu Smaków
  • kilka łyżek domowego masła orzechowego Salonu Smaków
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • Sok z 1 limonki
  • Pęczek kolendry
  • Kilka papryczek peperoni
  • Sól, pieprz

Łososia delikatnie czyścimy z łusek, tak by nie poszarpać struktury mięsa, odcinamy głowę i wykrawamy płaty, wyjmujemy ości, wycieramy papierowym ręcznikiem, po czym kroimy na porcje około 200 g. Do marynaty użyjemy kilka pokrojonych w plastry papryczek chilli, skórkę oraz sok z limonek, świeży imbir i olej z ziaren słonecznika zmieszany z odrobiną oleju sezamowego.

Teraz przygotowujemy sos mango. Do niewielkiego ronda wkładamy masło, puree z mango, papryczkę chilli, imbir, śmietanę i trawę cytrynową, którą miażdżymy młotkiem, by wydobyć z niej smak i aromat. Gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystko połączy się w kremową całość.

Fenkuł kroimy w bardzo cienkie paski, oprószamy solą i odstawiamy na 1 godzinę, aby delikatnie puścił wodę i zmiękł. Zielony ogórek obieramy, wykrawamy plastry przypominające mara kron pappardelle (oczywiście, bez wnętrza ogórka). Ząbek czosnku bardzo drobno siekamy. Dodajemy odrobinę świeżego imbiru, wsypujemy garstkę ziaren czarnuszki, albo czarnego sezamu. Do całości wlewamy kilka łyżek oleju z siemia lnianego, łyżkę wina ryżowego, sok z 1 limonki, grubo posiekaną kolendrę i bardzo drobne, długie paski z czerwonych papryczek papperoni. Doprawiamy pieprzem i solą. Sałatka gotowa!

Rozgrzewamy patelnię do wysokiej temperatury roztapiamy klarowane masło i delikatnie kładziemy porcję łososia skórę do dołu, obsypujemy je dobrą, wędzoną solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażamy z każdej strony, dbając o chrupiącą skórkę, a natępnia wkładamy do pieca do temp 180 C na 4 minuty. Podajemy po 2 minutach od wyjęcia ryby z pieca z sosem mango i sałatką, a danie komponujemy tak, by zaskoczyć swoich znajomych nie tylko smakami.