Pierś z kaczki na modrej kapuście z marynowaną gruszką i sosem żurawinowym

Składniki:

  • Pierś kaczki
  • Kilka pomarańczy
  • Kilka gałązek majeranku
  • Kilka łyżek brązowego cukru
  • Garść suszonej żurawiny
  • Garść rodzynek
  • Pól kapusty
  • 2 l czerwonego wina
  • Kilka łyżek miodu lipowego Salonu Smaków
  • Masło klarowane
  • 500 ml octu jabłkowegot
  • 50dag białego cukru
  • 5 lasek cynamonu
  • Garść goździków
  • Łyżeczka zmielonego kardamonu
  • Kilka gruszek

Sos żurawinowy

  • 3 kg żurawiny
  • 1 kg białego cukru
  • 2 l czerwonego wina

Pierś kaczki marynujemy w pomarańczach i majeranku. Smażymy skórką do dołu na zimnej patelni do czasu, aż wytopi się tluszcz, a skórka zarumieni na złoty kolor. Dokładnie obsmażoną z każdej strony pierś umieszczamy w piecu rozgrzanym di temp 180 C na 7-10 minut.

Do garnka z rozgrzanym masłem klarowanym dodajemy kilka łyżek brązowego cukru, garść suszonej żurawiny i garśc rodzynek, mieszkamy drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści, po czym wrzucamy poszatkowaną kapustę i po kilku minutach wlewamy czerwone wino i sok z pomarańczy. Gotujemy około godzinę, aż kapusta zmięknie Na końcu dodajemy kilka łyżek miodu lipowego.

Do drugiego garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy 500 ml octu jabłkowego, 50 dag białego cukru, 5 lasek cynamonu, garść goździków i łyżeczkę zmielonego kardamonu. Całość zagotowujemy, a następnie wrzucamy kilka obranych gruszek. Gotujemy przez 5 min i pozostawiamy w zalewie.

Sos żurawinowy robimy w bardzo prosty sposób : gotujemy 3 kg żurawiny z 1 kg białego cukru i 2 l czerwonego wina. Blendujemy.

Pieść z kaczki wyjmujemy z pieca, odkładamy na deskę, aby mięso odpoczęło. Kroimy w cienkie plastry (kaczka powinna być w środku różowa), układamy na kapuście i polewamy sosem. Obok kładziemy gruszkę z zalewy. Gotowe!