Śledź w oleju z ziemniakiem w mundurku

Składniki:

  • 1 kg śledzi

Marynata

  • Ocet winny z wodą (w proporcji 1/3 octu na 2/3 wody)
  • Pół szklanki cukru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 3 cebule
  • Pieprz, sól

Do sosu

  • Pól selera naciowego
  • 1 cebula perłowa
  • 5 łyżek musztardy Salonu Smaków

Nasza propozycja na śledzia jest prosta i mało pracochłonna. Marynatę gotujemy, potem ją studzimy i w takiej zalewie moczymy śledzie 24 godziny. Następnie kawałki ryby wkładamy do słoika, przekładamy na przemian pokrojoną w kostkę cebulę i zalewamy olejem. Do sosu dodajemy drobno pokrojoną nać z selera naciowego, cebulę perłową pokrojoną w kostkę, musztardę oraz 50 ml oleju z wcześniej przyrządzonej zalewy. Podajemy z ziemniakiem z mundurku.